Arazi Koşularina Başlangıç
- RunBursa
- 17 Oca
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 18 Oca
Arazi koşularına iyi bir şekilde başlangıç yapmak için…
Doğada ve toprak zeminde koşmak özel bir antrenman gerektirir.İşte size Trail koşusunda kaybolmamak için kullanışlı birkaç bilgi.
Geçtiğimiz yıllarda, spora ve koşuya olan ilgi azaldı sanmayın!
Tam tersine! Trail koşusu her geçen gün farklı zeminlerde koşmak isteyen yeni koşucuların dikkatini çekiyor. Başlangıç seviyesinde olup sağlıklı spor yapmak isteyenler için idealdir.
Doğa koşusu mu, trail mi?
İngilizceden gelen ve ‘patika’ anlamına gelen bu spor türü, doğa koşusunun tüm elemanlarını kapsıyor.Fransız Atletizm Federasyonu (FFA), trail koşusunu mesafelere ve disiplinlere göre kategorize etti :
Doğa Koşuları : 21 km’den az
Kısa Trail : 21-42 km arasında
Trail : 42 – 80 km arasında
Ultra Trail : 80 km’den fazla
Tüm seviyedeki sporculara kronomotre denemeleri yapılması önerilir.
(Dağ koşuları, gece koşuları, şehir trailleri )
Bu sporun amacı, en ekstrem ve zor zeminler dahil tüm zeminleri öğrenmek ve kullanmaktır.
Hangi tip ekipman kullanılmalıdır?
Trail’e başlamadan önce unutulmaması gereken en önemli konu, alınması gereken önlemlerdir.Trail koşusu, parkta yürüyüş şeklinde olmayacağından güvenlik önlemleri mutlaka alınmalıdır.Güvenlik önlemleri özellikle yalnız başına trail koşusuna çıkıldığında mutlaka alınmalıdır.
Kullanacağınız ayakkabılar hem ayak yapınıza uygun olmalıdır, hem de Trail koşu ayakkabısı özellikleri taşımalıdır (yer tutuş, özel bölgelerde koruma vs). Bunun yanında, koşu esnasında su şişesi taşınmalı ya da su şişesi koyulabilecek küçük bir çanta bulundurulmalıdır.
Her zaman yanınızda ısı yalıtımı sağlayacak ve su geçirmezlik sağlayacak kıyafetler bulundurmanız önerilir.Kısacası yanınıza küçük bir çanta bulundurursanız;içine düdük, alüminyum battaniye, cep telefonu, su şişesi ve yedek kıyafet koyabilirsiniz.
Trail antrenmanı nasıl yapılır?
Maksimum performans sağlamak ve keyifli bir koşu yapmak için, dayanıklılığınızın yüksek olması gerekir.Bu yüzden ağır bir koşu yapmanız önerilir. (kalp ritmi %60-75 arasında olmalıdır) Bu tempoda koşarken karşınızdakiyle konuşabilecek enerjiniz ve nefesiniz olmalıdır.
Hedefiniz hızlı koşmak değil uzun koşmak olmalıdır.Trail, doğada yapıldığından, farklı zeminlerde koşabiliyor olmak önemlidir.
Burada sizin önceki performansınız ve bilginiz göz önünde bulundurulmalıdır.Sürekli aynı seansları yapmaktan kaçının, taşlı ya da kumlu zeminlerde de koşmayı deneyin ve seanslarınızı arttırıp azaltarak değişiklik katın.Alışılmışın dışında uzunlukta bir süre koşacaksınız programınızı parkurunuza göre yapmanızı öneririz.
Trail yapmak için başka sporlar da yapılıyor olmalı mı?
Trailer koşucuları sadece yollarda koşmak istemezler.Dağ bisikleti, yüzme, kayak vb sporlar koşuyla birlikte yürütülen aktivitelerden sadece bazılarıdır.Koşu dışında yapılacak diğer sporlar, hem dayanıklılık kazanmanızı sağlar hem de kaslarınızı güçlendirir.Koşunun yanısıra yapılan sportif aktiviteler çeşitli sporlara karşı direnç kazanmayı sağlar ve sporcuları tekdüzelikten kurtarır.
İyi koşular !
Commentaires