Kötü Alışkanlıklarımız
- RunBursa
- 17 Oca
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 17 Oca
Koşu ile ilgili kötü alışkanlıklarımız,
Çok kısa bir süreçte çok fazla koşmak:Özellikle bir sakatlık sonrası iyileşme dönemindeyseniz yavaş başlayın.Haftalık toplam km’nizi her hafta max 10% arttırmanız gerektiğini unutmayın.
Egzersiz sonrası yetersiz beslenme:Özellikle yüksek yoğunluklu koşular sonrası kaslarınızın onarımı için karbonhidrat ve protein içeren gıdalar tüketmeniz gerekmektedir.
Uzun süre güneş altında koşmak:Araştırmalara göre 20 dakikaya güneş ışığı almak yararlıyken, uzun süren koşularda (Hava bulutlu bile olsa) cilt sağlığınız için gerekli tedbirleri almanızda fayda bulunmaktadır.
Yeterince karın bölgesi egzersizleri yapmamak:Journal of Strenhth and Conditioning Research tarafından yapılan çalışmada altı hafta boyunca haftada dört kez temel karın bölgesi egzersizleri yapan kişilerin yapmayanlara göre 30 saniye daha hızlı bir 5K süresi elde ettikleri gözlemlenmiş.
Yarışa çok hızlı başlamak:Birçok şeyde olduğu gibi “Sabırlı olmak” bu noktada da çok önemli.Daha soğukkanlı başladığınız bir yarışta kişisel en iyi derecenizi elde etmek yolunda çok da önemli bir kayıp yaşamazsınız
Kendi doktorluğunu yapmak:Koşucular genellikle kendi bedenleri konusunda aşırı bir farkındalık durumu eğiliminde olurlar.Çoğu kez kendi kulaktan dolma yöntemleri yada başka bir koşucudan duyduklarıyla yöntemlerle kendilerini tedavi etmeye çalışırlar. Herbir koşucunun farklı bir genetik geçmişi, anatomisi ve metabolizması olduğunu unutmayın.
Koşu sonrası esnetme egzersizlerini yapmamak:Koşu öncesi yeterince ısınmadan yapılan esnetme hareketleri (Soğuk kasların zorlanması sonucu) sakatlık riski nedeniyle biraz tartışmaya açık bir konu olsada koşu sonrası yapılan esnetme egzersizlerinin sakatlıkların önlenebilmesi anlamında önemli faydaları mevcuttur.
Yetersiz uyku:Yapılan çalışmalar yetersiz uykunun toparlanma,bağışıklık ve mental dayanıklılık süreçleri anlamında olumsuz etki bırakarak pek de istemediğimiz koşu performanslarına sebep olduğunu göstermektedir.
Dinlenmeksizin yapılan yoğun antremanlar:Aşırı antreman (Overtraining) sakatlık, hastalık ve beklediğinizden daha düşük performans ve neticesinde düşük motivasyona yol açabilir.Her çalışma belirli bir denge içinde yapılmalıdır.Crosstraining yapmak da bir aktif dinlenme yöntemi olarak düşünülse de sizin yinede kendinize ödül olarak belirlediğiniz antremansız gün veya günleriniz olsun.
Herşeyi bir düzen içinde mükemmel bir şekilde yapmaya çalışma gayreti:Planlı olmak, tavsiye edilen genel kabul görmüş yolları izlemek güzel ama siz daha çok yönetebileceğiniz süreçlere odaklanmaya çalışın.Unutmayın:Sizler büyük bir olasılıkla kendinizi daha iyi hissetmek için koşmaya başladınız, stresle dolu bir yaşam için değil
Comments